torstai 29. joulukuuta 2016

MISTÄ VALINNANVAPAUDESSA ON KYSE?




Joulun alla joulupukki-hallitus antoi merkittävän lahjan Suomen kansalle: Hyvää joulua toivoteltiin valinnanvapauden linjauksilla sosiaali- ja terveyspalveluissa. Nimittäin hallitus sai valmiiksi lakiluonnokset siitä, miten asiakkaat voivat valita sosiaali- ja terveyspalveluja sote-uudistuksen myötä vuonna 2019. Monet kansalaiset ovat ymmällään siitä, mitä valinnanvapaus käytännössä tulee tarkoittamaan heidän kohdallaan ja onko se hyvä vai huono asia. Valinnanvapauttahan perustellaan sillä, että sillä lisätään potilaan tai asiakkaan mahdollisuuksia valita itselleen paras mahdollinen sote-palvelujen tuottaja. Tämä kuulostaa mahtavalta, koska ihmisluonteeseen kuuluu haluta valita itselleen paras näkemänsä vaihtoehto monien joukosta.


Valinnanvapautta on myyty tällä
Julkisuudessa valinnanvapaudesta puhutaan ja tarkoitetaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan oikeutta valita, missä häntä tai hänen asioitaan hoidetaan. Toisin sanoen on annettu kuva, että valinnanvapauden keskeisenä tavoitteena on antaa potilaalle tai asiakkaalle oikeus valita, meneekö hän maakunnan omistaman yhtiön, yksityisen yrityksen tai jonkun järjestön tarjoamaan ja järjestämään sote-keskuksen palveluun.  Valinnanvapautta myydään myös sillä, että valinnanvapaudella varmistetaan kansalaisille yhdenvertaiset ja nykyaikaiset sote-palvelut.
Tämän lisäksi uudistusta perusteellaan kustannusneutraalisuudella, eli uudet sote-palvelut eivät tule maksamaan veromaksajille sen enempää kuin mitä nykyään peruspalvelut maksavat. Yksinkertaistettuna luvataan kolme asiaa: valinnanmahdollisuutta, nopeaa pääsyä peruspalveluun ja samalla peruspalveluiden laadun parantumista. Eikö kuulostakin aivan mahtavalta?!
Pakitetaan vähäsen.  

Miksi ihmeessä julkisuuskeskustelussa valinnanvapaudesta puhutaan aika pitkälti terveydenhuollon näkökulmasta? Koska valinnanvapaus tulee toteutumaan parhaiten terveydenhuollossa. Onhan se paljon helpompaa yksityistää terveydenhuollon palvelut kuin sosiaalihuollon. Yksityisillä palvelun tuottajilla on pidempiaikainen kokemus hinnoitella hoitokäyntien ja hoitojen maksuja. Näin he pystyvät laskemaan suhteellisen tarkasti, paljonko joku asiakas tulee maksamaan tietyllä sairaudella/vammalla.  

Kun taas sosiaalipalveluissa on se ongelma, että kun henkilö hakeutuu sosiaalipalveluihin piiriin, hänellä saattaa olla paljon isompia ja monimutkaisempia ongelmia, joita ei voi hinnoitella könttäsummalla. Jotkut asiakkaat saattavat olla halpoja, mutta taas toiset saattavat osoittautua reilusti hinnakkaammiksi kuin mitä on osattu laskea. Näin sosiaalihuollon asiakkaat laskennallisesti ovat suurempia tappioriskejä yrityksille kuin terveydenhuollon asiakkaat.
Jotkut helpot sosiaalihuollon palvelut kuuluvat valinnanvapauden piiriin, kuten esimerkiksi sosiaalityöntekijän ja sosiaaliohjaajan antamat palvelut. Toisin sanoen valinnanvapaus sosiaalipalveluissa koskee vain siihen liittyvää neuvontaa. Tätä perustellaan sillä, että koska monissa sosiaalihuollon palveluissa tehdään viranomaispäätöksiä ja näin käytetään ns. julkista valtaa, perustuslain mukaisesti tätä vastuutta ei voi siirtää yksityisille tai kolmannen sektorin sote-keskuksille. Näin ollen monet sosiaalihuollon palvelut on jätetty valinnanvapauden ulkopuolelle.

Yksityistetäänkö kaikki terveydenhuollon palvelut?
Ei ainakaan vielä. Tällä hetkellä valinnanvapaus koskee pääsääntöisesti perustason palveluita, mutta myös joidenkin (vähintään 15 %) erityistason palveluista pitäisi olla valinnanvapauden piirissä. Jokainen maakunta itse saa päättää, miten tämän toteuttaa. Uudistuksen myötä terveyskeskuksista siirrytään sote-keskuksiin, jotka jatkossa tulevat toteuttamaan perustason palveluita ja riippuen maakunnista joltain osin myös erityistason palveluita.
Valinnanvapauden ulkopuolelle jäävät palvelut tuotetaan maakunnan liikelaitoksen voimin. Toisin sanoen, useimmat sosiaalipalvelut, kouluterveydenhuolto ja vaativa erikoissairaanhoito sekä laaja päivystys. Lisäksi valinnanvapauden ulkopuolella olevista yksityisistä terveyspalveluista ei enää makseta siirtymäajan jälkeen sairausvakuutuskorvausta. 
Suunta on huolestuttava, koska erilaisista lupauksista huolimatta seuraukset terveydenhuollon palveluiden yksityistämisestä voivat olla päinvastaiset: terveydenhuollon kustannukset kasvavat, palvelut ja hoitoketjut olisivat katkonaisia, eriarvoisuutta ym. Yhdysvallat ovat erinomainen esimerkki kertomaan, mihin tilanteeseen olemme itseämme ajamassa julkisen terveydenhuollon alasajon myötä. Eikö Suomen hyvinvointivaltiota ole rakennettu tahdolla mahdollistaa jokaiselle täällä asuvalle oikeuden avoimeen ja ilmaiseen julkisen terveydenhuoltopalveluihin? 

Valinnanvapauden oikeat motiivit eivät ole parantaa palvelujen laatua ja lisätä asiakkaan valintamahdollisuuksia
Niin kuin sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo on omassa THL-blogitekstissään tuonut esille, valinnanvapaudessa ei ole kyse mahdollisuuksista valita eri palvelujen tuottajista se paras. Kyse ei myöskään ole siitä, että kansalaiset saisivat halutessaan käyttää yksityisiä palvelun tuottajia. Vaan kyse on siitä, että on haluttu julkisen sote-palvelut yksityistää suurille yksityisille yhtiöille. Vain suurilla ja vahvoilla toimijilla on mahdollisuus tuottaa sote-palveluita lain edellyttämällä tavalla.
Monet asiantuntijat, kuten Hiilami ja THL:n johtaja Markku Pekurinen ovat arvioineet, että uudistuksella voi olla arvaamattomia vaikutuksia monessa suhteessa. Esimerkiksi Sote-uudistuksen asuantuntijaryhmän jäsen Jussi Huttunen on arvioinut, että yhtiöittämisen myötä siirtyminen peruspalveluista erikoissairaanhoitoon pirstoutuu entisestään ja yhteistyön järjestäminen tulee erityisen vaikeaksi. Jos sote-uudistuksen veturi siirtyy sote-palveluide integraatiosta valinnanvapauteen, uudistuksen tarkoitus ei ole, mikä on parasta kansalaisille, vaan miten yksittäisten terveyspalveluiden pottia kasvatetaan verorahoilla. Ja tämä on huolestuttavaa!   
Ihmisillä pitäisi olla mahdollisuus valita, mutta valinnanvapaus ei voi johtaa sote-uudistusta!


Egëzona Kllokoqi-Bublaku
PAMin Sosiaalipoliittinen asiantuntija


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti