maanantai 12. joulukuuta 2016

ONKO SUOMALAISILLA LIIAN HYVÄT PALKAT?




Aika ajoin julkiseen keskusteluun nousee väite suomalaisten liian hyvistä palkoista. Asiaa on perusteltu muun muassa tuottavuuden hitaalla kasvulla ja talouskasvun hiipumisella. 
Suomalainen elintaso on tosiaan noussut viime vuosikymmeninä hurjaa tahtia, mutta toisaalta niin on työn tuottavuuskin. Suomalainen työmies tienaa moninkertaisesti vaikkapa bulgarialaiseen verrattuna, mutta työtunnin tuottavuuskin on moninkertainen.  

Miten sitten määritellään liiallinen palkka? 

Esimerkiksi vertaamalla verrokkimaihin. Onko Suomessa korkeampi palkkataso kuin vaikkapa muissa pohjoismaissa?
Ei ole. Suomessa on matalampi yksityisen sektorin palkkataso kuin Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa.
Myös palkat sivukuluineen, eli kokonaistyönantajakustannukset, ovat Suomessa samaa tasoa kuin lähimmissä kilpailijamaissa.


Tämän evidenssin perusteella väite liiallisesta palkkatasosta ei ole todenperäinen. Mutta mistä Suomen talouden ongelmat sitten johtuvat?
Kysymys on erittäin oleellinen. Vientiteollisuuden tuotanto ei ole vieläkään elpynyt vuoden 2008 tasolle, mikä tarkoittaa kymmenien tuhansien työpaikkojen ja miljardien veroeurojen menetystä.


Ongelma on todellinen, ja sen syitä on tutkittava tarkasti. Ei pidä sortua haukkumaan väärää puuta.

Johtuiko Nokian romahdus insinöörien liian suurista palkoista? Vai johtuiko se siitä, että Apple teki parempia puhelimia?

Jatkokysymys voisi olla, olisiko Nokian matkapuhelintuotanto pelastunut, jos sen palkat olisivat olleet vaikkapa kymmenen prosenttia alemmat. Ei tietenkään olisi.
Suomalaisessa teollisuudessa – ja länsimaissa yleensäkin – ollaan jo kauan sitten siirrytty hintakilpailusta laatukilpailuun. Tai tarkemmin sanottuna hinta-laatu-suhteen tarkastelussa laatua painottavaan päähän, verrattuna kehittyvien maiden hintaan pohjautuvaan kilpailukykyyn. 
Eivät ihmiset halunneet halpaa peruspuhelinta, vaan he halusivat iPhonen. Eivät siinä palkanalennukset auta. 

Palkkasopimuksilla ei muutenkaan laatukysymyksistä johtuvia ongelmia ratkaista. Kilpailukykysopimuksella on silti paikkansa hallituksen pakkolakien hautaajana.
Mikäli Suomi haluaa pärjätä teollisuuden kansainvälisessä kilpailussa, tuotteiden laadun on oltava huippuluokkaa. Sen saavuttamiseksi on panostettava koulutukseen, tutkimukseen ja osaamiseen. Timanttisen laadun taustalla on timanttinen osaaminen. 

Antti Koskela
Ekonomisti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti