torstai 15. joulukuuta 2016

PALKITSE TYÖNTEKIJÄT HYVIN TEHDYSTÄ TYÖSTÄ, JOS HALUAT HEIDÄN JÄÄVÄN




Tänä syksynä olen lukenut useita uutisia ja kuullut päälle valitusta siitä, että matkailu- ja ravintola-alalle on vaikeaa löytää osaavaa työvoimaa ja vielä vaikeampaa on saada työntekijät pysymään alalla.



Matkailualan vetovoima työpaikkojen tarjoajana on kuitenkin kiistaton. Alalle kouluttaudutaan mielellään ja työpaikkoja on tarjolla runsaasti. Ongelmaksi on muodostunut, että alalle kiinnittyminen jää työllistyvien osalta heikoksi ja monet vaihtavat varsin nopeasti alaa. Samaan hengen vetoon on todettava, että tarjolla olevat työtehtävät ovat usein määrä- tai osa-aikaisia.


Lisäksi raskaasta ja vaativasta työstä käteen saatava palkka jää matalaksi. Pohjoismaisessa vertailussa suomalainen matkailu- ja ravintola-alan työntekijä on jäänyt selvästi jälkeen pohjoismaista kollegaansa. 



Työntekijöiden pysyvyyttä alalla sekä hakeutumista avoimiin työtehtäviin voidaan edistää yksinkertaisella tavalla eli tarjoamalla työntekijöille kilpailukykyinen palkka ja hyvät työehdot. Vastentahtoisesta osa-aikatyöstä olisi päästävä eroon ja palkkausta pitää kehittää kokonaisvaltaisesti. Hyvinvoivat työntekijät ovat myös työnantajille parhaaksi ja siksi heihin kannattaa panostaa. Varsinkin sesonkityössä työhyvinvoinnin edistäminen on otettava huomioon aiempaa vahvemmin.

Matkailu on vetovoimainen ja kasvava toimiala, joka on laskusuhdanteesta ja venäläisten turistien määrän romahtamisesta huolimatta kasvanut joka vuosi noin 5 prosentin vuosivauhtia. Jokainen matkailuun käytetty euro tuo 56 senttiä muille toimialoille. Näistä syistä on tärkeää, ettei alan vetovoimaisuutta ja sitä kautta matkailuelinkeinoa romuteta vaan siihen panostetaan palkkausta ja työehtoja kehittämällä sekä väärinkäytöksiä kitkemällä.

Miia Järvi
elinkeinopoliittinen asiantuntija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti