maanantai 5. elokuuta 2013

ALOITUSPAIKAT HIIPIVÄT KASVUKESKUKSIIN

Kuten kaikki kesälomalla OKM:n tiedotteita lukeneet tietävät, toteutetaan ammatillisen koulutuksessa vuosina 2013-2016 ”hallittu rakennemuutos”. Muutospelkoiset älkööt huolestuko liikaa, tässä tapauksessa rakennemuutos merkitsee lähinnä aloituspaikkojen siirtymistä kasvaviin maakuntiin. Valtakunnallinen vähennys aloituspaikoissa seuraavan kolmen vuoden aikana on alle parituhatta paikkaa, eli noin 1,3 prosenttia.

Suurin ”voittaja” aloituspaikoissa on ymmärrettävästi Uusimaa, jonne lisätään aloituspaikkoja noin tuhannen vuosivauhtia. Eniten takkiin otetaan Lapissa, Etelä-Pohjanmaalla ja Etelä-Savossa. On ymmärrettävää, että lakeuksilla kuohuu (vaikka vähennykset jäivät vielä tästäkin pienemmiksi). Ei ole kiva, kun itseltä viedään. Toisaalta vuosituhannen vaihteen tienoilla syntyneet ikäluokat ovat pienimpiä miesmuistiin, ja muuttoliikkeen kohti eteläisen Suomen kasvukeskuksia voidaan odottaa jatkuvan.

Nuorisotakuu ja siihen sisältyvä koulutustakuu on maan hallituksen ideoita parhaasta päästä, vaikka se ei ole vielä päässyt kunnolla näyttämään kynsiään. Siten on järkevää, että koulutustakuun toteutusta ei ehdoin tahdoin vaikeuteta ylimitoitetuilla aloituspaikkojen karsinnalla. Samansuuntaisen kannan otti viimeksi mm. SDP:n 2. varapuheenjohtaja Eero Vainio Ajankohtaisen Kakkosen haastattelussa.

Kesäisiä rakennemuutosuutisia mielenkiintoisempi dokumentti on jo hieman vanhempi OKM:n koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma vuosille 2011-2016 (KESU). Siinä linjataan eri koulutusalojen opiskelupaikkojen suhteita ja muutosten tavoitteita vuoteen 2016. Arvatkaapa, minkä alan ammatillinen koulutus on ollut jo jonkin aikaa kovassa nousussa?

No, ei tarvitse olla profeetta arvatakseen, että se on sosiaali- ja terveysala. Lähihoitajille siis odotetaan riittävän töitä! Sen sijaan kulttuurialalla on luvassa kova giljotiini: 2009 aloitti kulttuurialan eri tutkintoja (artesaani, media-assistentti jne.) tekemään 3 650 opiskelijaa. 2016 tavoitteena on 1 810!

Luvut ovat lukuja ja työelämälähtöisyys on järkevän ammatillisen koulutuspolitiikan perusta. Paikat ovat ehkä jossain vähentyneet, mutta eivät kokonaan kadonneet. Eli jokaisen on edelleen täysin mahdollista aloittaa opiskelut unelma-alallaan, oli se sitten mikä hyvänsä!

Mikko Laakkonen

OKM:n tiedote: http://bit.ly/11H7ObO
Laukeuksilla kuohuu: http://bit.ly/15y5gjt
Ikäluokat 1971-2012: http://bit.ly/13eG7oh
Koulutustakuu: http://bit.ly/17tluG2
Ajankohtainen Kakkonen: http://areena.yle.fi/tv/1958177
KESU: http://bit.ly/184Jcup

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti