sunnuntai 5. tammikuuta 2014

ARKIPYHÄT VIIKONLOPPUIHIN – EI HERRANPIEKSUT SENTÄÄN!

Euroopan ulkopuolelta tuleva ystäväni ihmetteli Suomessa käynnistynyttä mietintää, jonka tavoitteena on arkipyhien siirtäminen viikonloppuihin. Hän ihmetteli sitä ennen muuta palveluiden kysynnän kannalta. Hän oli sitä mieltä, että ainakin hänen kotimaassaan arkivapaat lisäävät vapaa-ajan palveluiden ja kaupan kysyntää. Ihmiset liikkuvat ja käyttävät rahaa kokoontuessaan viettämään aikaa ystävien ja sukulaistensa kanssa.

Minusta tuttavani ihmettely on aiheellinen. Onko tässä puuhastelussa järkeä vähittäiskaupan tai matkailu- ja vapaa-ajan palveluiden kannalta?

Arkipyhien siirtelystä aloitettu keskustelu liittyy elinkeinoelämän vaatimuksiin työaikojen pidentämisestä. Niitä vaatimuksia voi hieman kummastella.

Se, että aikoinaan työntekijöille saatiin säädettyä 8-tunnin työaika, ei ollut yksinomaan palkansaajien etu. Työajan ulkopuolisen ajan eli vapaa-ajan lisääntyminen oli hyödyllistä palveluiden kysynnälle ja siten pääomalle.

Palveluiden näkökulmasta on edelleen tärkeää, että työssäkäyvillä ihmisillä on rahan lisäksi riittävästi aikaa kuluttamiseen. Teollinen yhteiskunta synnytti hyödykkeitä ihmisten hamstrattavaksi, työaikojen lyhentäminen antoi aikaa hamstraamiseen. Tämä asetelma ei ole muuttunut mihinkään.

Kun vapaa—ajan ja kulutuksen välillä on edellä kuvatun kaltainen yhteys niin ainakin osa elinkeinoista saattaa kärsiä arkipyhien siirtämisestä viikonloppuihin. Ihmettelenkin elinkeinoelämän hinkua pidentää työaikoja edes vuositasolla.

Työaikojen pidentäminen on myös omituista tilanteessa, jossa iso joukko työikäisestä väestä on kokonaan vailla työtä tai vastentahtoisesti osa-aikatyössä. Miksei näiden ihmisten työaikoja pidennetä työtä tarjoamalla?

Arkipyhien siirtämiseen liittyvä neuvottelut ovat jo käynnistyneet. Selvityksiä on luvassa. Toivottavasti niissä selvitetään arkipyhien merkitys palveluiden kysynnälle. Ettei vain käy niin, että joidenkin työaikaa lisättäessä se vähenee joiltakin toisilta.

Antti Veirto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti