torstai 26. joulukuuta 2013

NÄKYMÄTÖN KÄSI VS. LAIN PITKÄ KOURA

Otsikosta huolimatta en käsittele nyt showpainia. Asiani on vakava. Nimittäin alipalkkaus ja sen kriminalisointi.

Suomalaisista merkittävä enemmistö kannattaa ajatusta siitä, että alipalkkaus pitäisi kriminalisoida ja alipalkan maksajalle määrätä rangaistus. Asia kävi ilmi, kun kysyimme kansalaisten mielipidettä alipalkkauksen kriminalisoinnista TNS gallupin välityksellä.

Suomalaisista aikuisista on 82 prosenttia täysin tai jokseenkin samaa mieltä ajatuksen kanssa, että ”tilanteet, jossa maksetaan työntekijälle alan työehtosopimuksen määräykset alittavaa palkkaa, tulisi kriminalisoida ja maksaja tuomita rikoksesta”. Ammattiryhmistä vähäisin kannatus asialle on yrittäjien keskuudessa. Kerätyn tiedon mukaan heistäkin peräti 64 prosenttia hyväksyy esitetyn ajatuksen, joka on erittäin positiivinen tulos. Työntekijöistä esitetyn ajatuksen alipalkkauksen kriminalisoinnista kyselyssä hyväksyi 91 prosenttia ja johtajistakin 81 prosenttia. Puoluekentässä Kokoomuksen kannattajat suhtautuivat ajatukseen nihkeimmin, mutta heidänkin keskuudessa 70 prosenttia katsoi alipalkkauksen kriminalisoinnin aiheelliseksi.

Hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan liittyen työmarkkinajärjestöt keskustelevat neuvottelu- ja sopimusjärjestelmästä. Siinä yhteydessä on tarkoitus arvioida nykyisen työehtosopimuslakiin ja työriitojen sovittelulakiin perustuvan neuvottelujärjestelmän toimivuutta ja kehittämistarpeita syksyn 2014 loppuun mennessä. Erityisesti puidaan työehtosopimusten velvoittavuutta ja noudattamista sekä sopimusten rikkomisesta seuraavia sanktioita. Työmarkkinapuimalaan siis terveisiä Suomen kansalta, että alipalkkaus nähdään kriminalisoimisen arvoiseksi asiaksi.

Vapailla markkinoilla puuhastelee näkymätön käsi, joka harvemmin saa mitään näkyvää aikaiseksi. Sen sijaan, että luotetaan tuohon velttoilevaan käteen, voidaan pistää asialle rivakka lain pitkä koura. Alipalkkaus pitäisi kriminalisoida ja se olisi yleisen edun mukaista.

Antti Veirto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti