torstai 23. tammikuuta 2014

FAKTA: ENEMMÄN LÄÄKETIETEELLISIÄ PERUSTELUJA VAKUUTUSPÄÄTÖKSIIN

Työpuhelin soi. Soittaja on meidän jäsenemme (PAM:n jäsen), joka ihmettelee vakuutuspäätöstään. Jäsen kyseenalaistaa täysin päätöksen oikeudenmukaisuuden. Päätöksen perustelut ovat puutteelliset. Syy on yksinkertainen: ”Miten vakuutuslääkäri, joka ei ole ikinä tavannut minua, voi tietää terveydentilastani paremmin kuin minua hoitava lääkäri?”, jäsen ihmettelee. Taas yksi kansalainen monien joukossa hämmästelee samaa pulmaa, jota itse joudun pohtimaan viikoittain valitustekohetkellä.

Onhan se ollut outoa lukea vakuutushylkypäätöksiä, jossa todetaan, että asianosainen on esimerkiksi työkyvytön muusta syystä kuin itse tapaturmasta eikä etuutta enää makseta vaikka hän oli täysin työkykyinen ennen itse tapaturmaa. Riittääkö tosiaan tämä perustelu vakuuttamaan aikuisia kypsiä ihmisiä?! Nykymaailmassa edes lapset eivät usko yksinkertaisia perusteluja. Esimerkiksi kun 10-vuotiaalle serkulleni sanoin, ettei saa pelata jalkapallolla sisätiloissa ja oletin, että keskustelu loppuisi siihen. Noh, hänpä sitten haastoi lisäkysymyksillä, että miksi ei saanut, kun hän kerran on omassa kotitalossaan eikä häiritse naapureita, ja toiseksi eteisessä ei ollut särkyviä esineitä ja eteisen maton hän ottaisi pois. Ei kyllä auttanut, vaikka yritin selittää, että Messikin pelaa Barcelonassa ulkona.

Kansalaisten epäröivään asenteeseen vakuutuspäätöksiä kohtaan on jopa ministeriötasolla kiinnitetty huomiota ja Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisikin toimenpideohjelman vakuutuslääkärijärjestelmän kehittämiseksi 17.10.2012. Toimenpideohjelman idea on lisätä vakuutuslääkärijärjestelmän ja koko sosiaalivakuutusjärjestelmän läpinäkyvyyttä sekä kansalaisten luottamusta järjestelmään. Ohjelman ehdotuksia valmisteltiin viidessä alaryhmässä vuoden ajan, jossa luonnos valmistui hiljattain – tämän viikon maanantaina. Työryhmien mukaan vakuutuslääkäreiden tulisi kiinnittää juuri hylkääviin päätöksiin enemmän huomiota, sillä niukat lääketieteelliset perustelut ovat aiheuttaneet päänvaivaa sekä asianosaisille että närää hoitavien lääkärien ja vakuutuslääkärien välille.

On aivan selvää, että oikeusvaltion yksi perustehtäväelementeistä on päätösten perusteleminen. Päätösten perusteleminen kuuluu perustuslaissa ja Euroopan Unionin perustamissopimuksessa säädettyjen perusoikeuksien luetteloon, koska on nähty, että perusteleminen on tärkeää kansalaisille ja se on myös oikeusturvan olennainen ainesosa. Vakuutuspäätösten perusteleminen on tärkeää varsinkin uskottavuusnäkökulmasta: mitä perustellumpi vakuutuspäätös on, sitä uskottavampi se on ja sitä vähemmän tehdään valituksia. Vakuutuspäätöksessä on kirjattava sekä oikeudelliset että lääketieteelliset perustelut.

Egëzona Kllokoqi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti