perjantai 11. lokakuuta 2013

TÄMÄ JUTTU EI KOSKE ELOPIA

Hesarissa oli mielenkiintoinen juttu. Lokakuun 2. päivä uutisoitiin, että Suomessa työskentelevien ulkomaalaisten palkkaero suomalaisiin on entisestään kasvanut. Eikä jutussa puhuttu Stephen Elopista. Tosin hänkin kuuluu niihin OECD-maiden kansalaisiin, jotka ansaitsevat keskimäärin enemmän kuin vastaavissa asemissa olevat suomalaiset.

Hesarin jutusta kävi ilmi, että Suomessa työskentelevistä erityisesti kehitysmaiden kansalaisten asema oli heikentynyt entisestään. Uutisoidut asiat yhdistyivät mielessäni keväällä äkäisenä velloneeseen siivousalan työvoiman saatavuusharkintakeskusteluun. Työnantajat ovat halunneet tuoda EU/ETA-alueen ulkopuolelta siivoustehtäviin tekijöitä ilman viranomaisten suorittamaa kotimaassa olevan työvoiman saatavuusharkintaa. Työnantajat olisivat aikaisempaa enemmän halunneet tuoda tätä ulkomaista työvoimaa erityisesti Uudellemaalle. Sitä on voinut pitää kyseenalaisena koska maassa jo olevia työttömiä työnhakijoita on yllin kyllin.

Siivouspalveluita ei voi Aasiasta käsin tehdä. Niin pitkiä käsiä ei voi olla. Kuten tuotantoa teollisuudessa, ei siivousta voi siis viedä maasta pois tehtäväksi halvemmalla muualla. Ratkaisu onkin tuoda väki jostain kaukaa tekemään työt täällä tarjolla olevaa työvoimaa halvemmalla. Merkittävästi halvemmalla. Hesarin jutussa kävi ilmi, että ulkomainen työntekijä tekee toimistosiivousta 7 prosenttia halvemmalla kuin kotimainen.

Palkansaajien tutkimuslaitokselta ilmestyy lähiaikoina tutkimus liittyen työvoimapulaan ja siihen kuinka aitoa se on. Tutkimus tulee todella tarpeeseen. Itselleni syntyy kuva, että työvoimapulakeskustelun todellinen syy näkyy ulkomaalaisten suhteellisesti yhä huonomassa palkassa. Ihmiset yhä useammin tuodaan tänne tekemään työnsä jo maassa olevaa työvoimaa halvemmalla ilman mitään todellista työvoimapulaa.

Antti Veirto

http://www.hs.fi/ura/a1380684081069

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti