perjantai 25. lokakuuta 2013

OVATKO AUTOMAATTIKASSAT ANSIOKEHITYKSEN RAKETTIPOLTTOAINETTA?

Finanssikriisi kylvi maailman talouteen jatkuvan epävarmuuden siemenen. Epävarmuus on ollut myös omiaan vauhdittamaan Suomen talouden rakennemuutosta, kun investointien määrää on vähennetty etenkin kehittyneissä maissa. Irtisanomisista on meilläkin tullut uutissopuleiden päivittäistä karhunsammalta.

Vallitsevassa tilanteessa herääkin kysymys ovatko sisämarkkina-alat kuten Kauppa, Majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä Kiinteistöpalvelut turvassa rakenteiden muuttumiselta? Vastaus on mielestäni kieltävä.

Perinteisen teollisuuden rakennemuutoksen paineet tulevat ulkopuolelta (kansainvälinen kilpailu, tietoyhteiskunta). Sisämarkkina-alojen paineet ovat sisäsyntyisiä (tuottavuus).

Tuottavuuskasvu pitää siitä huolen, että jos palvelualojen kysyntä ei kasva, jää osa palkansaajista pitkällä aikavälillä työttömäksi. Toisaalta tuottavuuskasvu mahdollistaa reaalipalkkojen kestävän kasvun. Palkkojen selvällä nostamisella voidaan tavallaan myös ”pakottaa” tuottavuuskasvua, kun työvoiman hinta suhteessa pääoman hintaan nousee liian kovaksi. Tästä tosin seuraa työttömyyttä.

Tavallaan ammattiliitto onkin puun ja kuoren välissä tuottavuuden kanssa. Tuottavuuden kasvattaminen tuo mahdollisuuden palkkojen kasvattamiseen (toteutus tosin riippuu neuvotteluvoiman tasosta), mutta toisaalta tuottavuuden kasvu pienentää työvoiman tarvetta ja potentiaalisten jäsenten määrää.

Hyvänä yksittäisenä esimerkkinä tuottavuuden kasvun vaikutuksesta pamilaisille aloille on SOK:n ilmoitus vähentää varastoväkeä sadoilla työntekijöillä, kun uusi Inex Partners Oy:n Espoon Kilossa sijaitsevan keskusvaraston korvaava varasto Sipooseen valmistuu. Jatkossa siis osa töistä hoituu keräilijä-roboteilla ja osa työntekijöistä jää varastotyöpaikkojen uusjaossa nuolemaan näppejään. Huomiotta eivät saa jäädä myöskään jatkuvasti lisääntyvät automaattikassat tai siivousrobotit.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, milloin palvelualojen tuottavuuspotentiaali kanavoituu ansiokehitykseen…

Sampsa Hamarila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti