maanantai 14. lokakuuta 2013

KÖYHÄT JA TYÖLÄISET KUOLEVAT NUOREMPINA

Työurien pidentämisen keskeisenä perusteluna esitetään sitä tosiasiaa, että keskimäärin suomalaiset elävät pidemmän elämän kuin vielä esimerkiksi kolmekymmentä vuotta sitten ja ovat eläkkeellä vastaavasti useampia vuosia.

Eläketurvakeskuksen mukaan eläkeaikaa sekä miehillä että naisilla oli vuonna 1980 vaivaiset 9 vuotta. Vuonna 2009 eläkeaika oli pidentynyt miehillä 19,7 ja naisilla 23,7 vuoteen. Näin on siis keskimäärin.

Elämän pituus riippuu kuitenkin ensinnäkin siitä onko rikas vai köyhä, ja toiseksi asemasta työelämässä. Keskimäärin on nimittäin niin, että vähiten tuloja saavien palkansaajien - 20 prosenttia kansasta - odotettavissa oleva elinikä ei ole juuri noussut 1980-luvun lopun 68,5 vuodesta. Tämä köyhin viidennes elää edelleen lyhimmän elämän, keskimäärin 69,5 vuotta (v. 2006). Sen sijaan rikkaimman viidenneksen elämä kestää 8 vuotta pidempään ja oli vuonna 2006 keskimäärin 82 vuotta. Tuloryhmien väliset erot ovat siis vain kasvaneet (Suomen Lääkärilehti 48/2011). ETLAn ajama eläkeiän sitominen elinaikaodotteeseen on tässäkin mielessä törkeä: köyhän viidenneksen elinikä ei juuri nouse, joten he kaatuvat lähes suoraan työstä hautaan, koska heidän eläkeikänsä nousisi elinaikaodotteen myötä.

Ei köyhien eikä työntekijäasemassa olevien kannalta ole mitään perustetta nostaa 63 vuoden eläkeikärajaa. Eläketurvakeskuksen (Myrskylä, ym. 02/2013) mukaan työntekijämiehet ehtivät olla työeläkkeellä keskimäärin 13,2 vuotta, ylemmät toimihenkilömiehet 17,7 ja ylemmät toimihenkilönaiset 22,4 vuotta. Työntekijänaisilla on eläkeaikaa 18,9 vuotta.

Työntekijäammateissa päädytään työkyvyttömyys- ja muille varhaiseläkkeille


Työntekijöiden työuran pituus on lyhyempi kuin toimihenkilöillä. 50 vuotta täyttäneillä työntekijöillä on keskimäärin 7,4 vuotta jäljellä työelämässä. Ennen työeläkkeelle siirtymistä kuluu, sekä työläismiehillä että -naisilla, työkyvyttömyys- ja muilla varhaiseläkkeillä keskimäärin 4 vuotta. 50-vuotiailla ylemmillä toimihenkilöillä sen sijaan on jäljellä työssä keskimäärin 11 vuotta. Varhaiseläkkeellä he ovat keskimäärin 1,4 vuotta.

Työväenliikkeen tavoitteena ei ole koskaan ollut työväestön aseman heikentäminen


Nyt tarvitaan ammatilliselta ja poliittiselta työväenliikkeeltä selkeää eläkepoliittista ohjelmaa, vaikkapa tähän tyyliin:

- Eläkeikäraja tulee laskea siten, että 60-vuotiaana on mahdollisuus siirtyä ’täydelle’ eläkkeelle.
- Kaikilla 35 työssäolovuotta työelämässä olleilla, heidän niin halutessaan, tulee olla mahdollisuus siirtyä eläkkeelle.
- On otettava tavoitteeksi toimeentulon turvaava peruseläkejärjestelmä, jolloin peruseläke on työn laadusta tai ammatista riippumatta kaikille samansuuruinen.

Mikko Vartiainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti