keskiviikko 13. syyskuuta 2017

OSAAMINEN YLÖS VAI PALKAT ALAS?



Julkisessa keskustelussa törmää ajoittain argumenttiin, jossa työttömyyden syyksi nimetään TES:ien mukaiset minimipalkat.

Logiikka taustalla kulkee jotakuinkin niin, että nyt työttömänä on ihmisiä, joiden tuottavuus ei riitä nykyisellä palkkatasolla työllistymiseen, mutta nykyisiä TES:ien minimejä alemmilla palkoilla he voisivat työllistyä. Johtopäätös on, että työttömyyttä pyritään torjumaan palkkatasoa alentamalla tai TES:ien yleissitovuutta romuttamalla.
 
Parantaisiko minimipalkkojen pudottaminen aidosti työllisyyttä?
 
Asian selvittämiseen tarvittaisiin kokeilu, jossa ihmisiä voisi väliaikaisesti palkata TES:in minimitasoa alemmalla palkalla. Kas kummaa, sellainen kokeilu on jo tehty.

Rakennusteollisuus ja Rakennusliitto kokeilivat alkuvuodesta mallia, jossa pitkäaikaistyöttömän sai rekrytoida kuudella eurolla tunnissa.
Hanke ei oikein ottanut ilmaa siipiensä alle. Rekrytointeja syntyi ilmeisesti yksi.  En tiedä yllättyivätkö matalamman palkkatason vaatijat kokeilun tuloksesta. Johtopäätös ainakin on selvä.

Yrittäjät eivät halua palkata pitkäaikaistyöttömiä nälkäpalkalla. Sen sijaan yrittäjät haluavat osaajia, ja ovat yleensä valmiita maksamaan heille kunnollisen palkan. (Poikkeuksiakin toki on, ja esimerkiksi palkattomien harjoitteluiden yleistyminen ja väärinkäyttö ovat huolestuttavia ilmiöitä.) 

Minimipalkkojen romuttamista vaativat tahot ovatkin usein akateemisia teoreetikkoja puoluekentän oikealta tai vihreältä laidalta, sen sijaan että he olisivat asian kanssa konkreettisesti painivia yrittäjiä tai työnhakijoita.

Antti Koskela
Ekonomisti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti