torstai 17. elokuuta 2017

VERTAILUSSA SIIVOOJIEN PALKAT NOUSSEET - KESKITUNTIANSIO SILTI PIENI




Tilastokeskus julkaisi 16.8.2017 yksityisen sektorin tuntipalkkojen tilastot. Julkaisussa on paljon mielenkiintoisia asioita. 

Ensinnäkin sukupuolten palkkaero on edelleen suuri. Miesten tuntipalkka on 16,49 euroa ja naisten 13,49 euroa. Eroa on tasan kolme euroa. Naisen tuntipalkka on siis noin 82 prosenttia miesten tuntipalkasta. 

Miesten ja naisten työtunneissakin on valtava ero. Naisten tekemät työtunnit olivat keskimäärin 108 tuntia kuukaudessa ja miesten 134 tuntia. Osa-aikaisuus on siis naisten keskuudessa huomattavan yleistä. Miehet ja naiset tuntuvat sekä tuntipalkan että työtuntien suhteen elävän eri planeetoilla.
Keskimäärin tuntipalkat ovat kehittyneet kuudessa vuodessa noin kymmenen prosenttia, mikä kertoo viime vuosina harjoitetusta palkkamaltista. 



Julkaisun positiivisin luku koski toimistosiivoojien ansiokehitystä. Toimistosiivoojien tuntipalkka on noussut lähes 18 prosenttia vuosina 2010-2016. Se on luultavammin kiinteistöpalvelualan työehtosopimukseen neuvotellun ansiokehitysohjelman ansiota. Se on kaikista suurista ammattiryhmistä parhaimmin. Siivoojien keskiansio on silti pieni, 11 euroa tunnissa., mutta suunta on oikea. Jotain on tehty oikein.

Antti Koskela
Ekonomisti

3 kommenttia:

  1. Paljonkos se siivoojien lähtöpalkka oikein oli, eikä se muuten vieläkään ole 11 euroa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, 11 euroa, johon tektstissä viitataan on siivoojien keskiansio - ei lähtöpalkka. Siivoojien pienin tuntipalkka / lähtöpalkka on 10,33 ja harjoittelijana maksetaan 9,3 euroa. (alkaen 1.4.2017)
      Palkkataulukon näkee täältä:
      http://netpaper.lonnberg.fi/pam/tes-fi/kiinteistopalvelualan/#p=16

      Poista
  2. Yksityisellä työnantajalla työslentelevän siivoojan palkka on 10,2 euroa.
    11 euroa on todennäköisesti julkisen puolen siivoojien esimerkiksi.sairaalasiivoojien palkan sekä yksityisen puolen yhteinen keskiarvo.

    VastaaPoista