maanantai 6. maaliskuuta 2017

ITÄ-LÄNSI JOSSITTELUA - MAAKUNTIEN TYÖLLISYYSASTEILLE ON SYYNSÄ



Pääministeri Sipilä on todennut, että jos koko maassa olisi Pohjanmaan työllisyysaste, niin julkinen talous olisi kunnossa. Elvis totesi aikanaan, että jos tädillä olisi munat, niin täti olisi setä. Rumasti sanottu.

Pohjanmaalla asuu hienoja ihmisiä. Pohjanmaalla maksetaan paljon lapsilisiä. Itäisessä Suomessa maksetaan paljon lääkekorvauksia. Myös siellä asuu upeita ihmisiä.

Pohjanmaalla työikäisestä väestä suurempi osuus on alle 50-vuotiaita, kuin esimerkiksi Kainuussa, Savossa tai vaikkapa Pohjois-Karjalassa.  Eläkeläisiä on suhteessa eniten kunnan väkimäärään nähden sellaisissa kunnissa kuten Kuhmoinen (Keski-Suomi), Rautavaara ja Vesanto (Pohjois-Savo) tai vaikkapa Ilomantsi (Pohjois-Karjala). 

Pohjanmaalla ja Uudellamaalla työllisten määrä kasvoi ajanjaksolla 2005–2015. Itäisemmässä Suomessa ei. Vuonna 2015 suhteessa työvoiman määrään työikäistä väkeä muutti eniten pois Etelä-Savosta.

Sellaisissa maakunnissa, kuten Kainuu ja Pohjois-Karjala on maaseutualueella asuvien osuus merkittävästi korkeampi kuin Pohjanmaan maakunnassa. Maaseudulla ne työpaikat ovat harvemmassa, jos niitä on ensinkään. 

Nykyisin työttömyysturva jää saamatta, ellei ole valmis käyttämään kokoaikatyössä käymiseen kolmea tuntia päivässä. Siinä ajassa kuulemma Pendolino-junalla pyyhkäisee Tampereelta Helsinkiin ja takaisin. Pendolinolla ei kuitenkaan pääse pyyhkäisemään kaikkialla Suomessa. 

Pohjois- ja Itä-Suomessa pelätään työttömäksi jäämistä enemmän kuin muualla Suomessa. Työikäiset Itä- ja Pohjois-Suomessa ovat valmiimpia muuttamaan työn perässä kuin ihmiset Länsi-Suomessa. Länsi-Suomessa työikäiset luottavat siihen, että asuvat riittävän suurien työmarkkinoiden äärellä ja työtä tarvittaessa löytyy.



Elvis halusi murjaisullaan tädin munista nälviä jossittelijoille. Pääministeri sortui jossitteluun Pohjanmaan työllisyysasteesta. Ei Pohjanmaan työllisyysastetta saada kaikkiin maakuntiin ja siten koko Suomeen. Olisiko todennäköisempää ja mahdollisempaa saada Ihmiset enenevässä määrin maakuntiin, joissa on työllisyysaste Pohjanmaan kaltainen? 

Antti Veirto  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti