keskiviikko 11. joulukuuta 2013

HOU, HOU! OSTAKAA IHMISET OSTAKAA!

Vähittäiskauppa on tiukassa tilanteessa. Kuluttajien luottamus on heikossa jamassa ja työttömyyden uhkan kokemus läsnä yhä useamman arjessa. Tästä huolimatta tilanne ei ole aivan toivoton, koska jouluna suurin osa kuitenkin kuluttaa lähes entiseen malliin. Ennustammekin vähittäiskaupan liikevaihdon kasvavan reilulla prosentilla ja myynnin määrän pysyvän edellisvuoden tasolla joulukuussa.

Kaupan liiton TNS gallupilla teettämän kyselyn mukaan suurin osa kuluttajista (68 %) arvioi käyttävänsä jouluhankintoihin rahaa saman verran kuin viime vuonna. Jos tämä pitää paikkansa, laskisi myynnin määrä jonkin verran. Jos oletetaan, että positiivista tuottavuusmuutosta alalla on syntynyt, työvoiman kysytty määrä laskisi ennusteen valossa edellisvuodesta.

Jos kristallipallosta halutaan povata, miten vähittäiskaupan joulumyynti muuttuu, voidaan tukea hakea myös kuluttajabarometristä. Kuluttajien luottamusindikaattorin tasot aiheuttavat tosin jonkin verran päänvaivaa. Vaikka loka-marraskuun kuluttajien luottamusindikaattori puksuttaa vahvasti vuosien 2008, 2011 ja 2012 yläpuolella, omaa tämänhetkistä talouden tilaa arvioidaan toisin.

Vuoden 2007 jälkeen vain vuonna 2009 oma talous on tällä hetkellä näyttäytynyt synkemmässä valossa kuin nyt. Toisin sanoen ihmiset kokevat olevansa taloutensa kanssa tiukemmilla nyt kuin pitkään aikaan. Tässä tilanteessa ei voi muuta, kuin laittaa sormet ristiin ja toivoa parasta.

Myös työttömyyden uhka näyttää vaanivan yhä useampaa meistä. Tämä heijastunee myös oman talouden nykytilaan. Vuoden 2007 jälkeen vain vuonna 2009 on työttömyyden uhka omalla kohdalla uiskennellut syvemmällä kuin nyt.

Toisaalta mielenkiintoista kuitenkin on myös se, että vaikka vuosi 2009 näyttää oman talouden tilan ja työttömyyden uhkan kokemuksen puitteissa olleen lähivuosista karmein, vähittäiskaupan joulukuun myynti kuitenkin kasvoi tuolloin 2,8 % ja myynnin määräkin 1,1 %. Asia on siis monimutkaisempi.

Jos asiaa lähestyy olemassa olevien tietojen valossa myynnin suunnalta, näyttää siltä, että koko 2000-luvun ajan joulukuun myynnin määrä on ollut 26,2 % syys-lokakuun myynnin keskiarvoa korkeampi. Toisaalta oma sen hetkinen talouden tila on myös joulukuussa ollut keskimäärin aina merkittävästi syys-lokakuun tilannetta parempi. Asia sen kuin mutkistuu mutkistumistaan.

Ennusteet ovat ennusteita, mutta koska niitä ei koskaan ole liikaa, on aina yhdelle sijaa. Siispä oma valistunut arvaukseni on, että vähittäiskaupan myynnin volyymi ei nouse ihan niin korkealle syys-lokakuun keskiarvomyyntiin verrattuna kuin yleensä. Jos poikkeama keskimääräisestä erosta syys-lokakuun myyntiin olisi liikevaihdon ja myynnin volyymin osalta -5 % ja vähittäiskaupan ennakkotiedot pysyisivät ennallaan, kasvaisi vähittäiskaupan myynnin liikevaihto joulukuussa reilun prosentin volyymin pysyessä likimain ennallaan.

Tehkää kuluttajat arviostani väärä; ostakaa ihmiset ostakaa!!!

Sampsa Hamarila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti