tiistai 17. heinäkuuta 2018

KANSANTERVEYDEN KIPUKOHDAT JA ERIARVOISTUVA TERVEYS


Loppukeväästä julkaistun FinTerveys 2017-tutkimuksen mukaan kansanterveyden pitkään jatkunut kohentuminen on hidastumassa. Kyseessä oleva tutkimus paljasti useita haasteita väestön terveyden edistämisen saralla, mutta nosti samalla esiin koulutuksen mukaan eriytyvän kansalaisten terveyden ja toimintakyvyn. 

Lihavuus ja terveyden hyväksi kokeminen

Suomessa on 2,5 miljoonaa ylipainoista aikuista. Lihavuus on yksi suurimmista kansanterveydellisistä ongelmista, joka koskettaa kaikenikäisiä, mutta on tutkimuksen mukaan yleistynyt varsinkin työikäisessä väestössä viimeisen kuuden vuoden aikana. Joka neljäs suomalainen aikuinen on lihava (painoindeksi vähintään 30). 

Tutkimuksessa havaittiin myös, että terveyden hyväksi kokeminen oli sitä yleisempää, mitä enemmän koulutusta saanut ryhmä oli kyseessä. Perusasteen koulutuksen käyneillä tietyt sairaudet olivat yleisempiä, kun korkeammin koulutetuilla (mm. diabetes ja astma) ja myös riski sairastua oli suurempi alimmassa koulutusryhmässä (mm. sepelvaltimotauti ja aivohalvaus) (Taulukko 1).

Taulukko 1: FinTerveys 2017 –tutkimus

Psyykkinen kuormittavuus ja masennus ovat yleisiä aikuisväestön keskuudessa
Psyykkinen kuormittavuus on lisääntynyt varsinkin työikäisillä naisilla, kun masennusoireet ovat yleistyneet kaikilla suomalaisilla. Masennuksen kansanterveydellistä merkitystä alleviivaa se, että mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle (Taulukko 2).

Taulukko 2: Eläketurvakeskus

Vaikka uusien työkyvyttömyyseläkkeiden määrät ovat laskeneet, huolestuttavaa on, kuinka moni nuori jää  eläkkeelle mielenterveyssyistä. Alle 35-vuotiaista työkyvyttömyyseläkkeelle jääneistä 72 prosenttia on jäänyt eläkkeelle mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden vuoksi. Ikäluokassa 35-45 -vuotiaat vastaava luku on 50 prosenttia, kun taas vanhimmassa ikäluokassa 55-62 -vuotiaat vastaava luku on enää noin 16 prosenttia. 

Tutkimus ja tilastot antavat vahvaa osviittaa siitä, että tarvittaisiin entistä enemmän työtä ja panostusta hyvän mielenterveyden edistämiseksi, mutta samalla myös parempia työkaluja tunnistaa ja ennaltaehkäistä mielenterveyden vaivoja jo varhaisessa vaiheessa. Mielenterveyden ongelmien hoitoon tulisi panostaa enemmän ja hoidon onnistumista tulisi seurata paremmin.  

Koettu työkyky
Aiemmin (jaksolla 2000-2011) havaittu väestön itse raportoima koetun työkyvyn koheneminen on pysähtynyt. Tästä huolimatta työkyky arvioidaan usein edelleen hyväksi; yhdeksän kymmenestä 30-49 vuotiaasta arvioi olevansa täysin työkykyinen. Myös yli puolet 60-69 vuotiaista arvioi itsensä täysin työkykyisiksi. Työkyky arvioissa fyysisen työkyvyn nähtiin heikkenevän iän myötä, kun taas henkisessä työkyvyssä ei nähty muutoksia. Työkyvyn koheneminen on myös yhteiskunnallisesti merkityksellistä, jos pyrkimyksenä on, että suomalaiset jatkaisivat työelämässä aikaisempia sukupolvia pidempään.

Useimmissa mittareissa, jotka kuvaavat terveyttä ja toimintakykyä sekä niihin vaikuttavia tekijöitä eri koulutusryhmien välinen ero oli selvä; paras tilanne oli korkea-asteen koulutuksen saaneilla ja heikoin perusasteen koulutuksen saaneilla. Tämä ilmenee esimerkiksi oman työkyvyn arvioimisessa, vaikka vastaukset varmasti heijastavat myös erilaisia työnkuvia. Perusasteen saaneet miehet, sekä naiset arvioivat työkykynsä heikommaksi, kuin korkeammin koulutetut. (Taulukko 3).
Taulukko 3: FinTerveys 2017 –tutkimus

Eroja terveyspalveluiden käytössä
Terveyspalveluiden käytössä havaittiin tutkimuksessa paljon väestöryhmäisiä eroja. Perusasteen koulutuksen suorittaneista useampi (seitsemän kymmenestä) ilmoitti terveyskeskuksen ensisijaiseksi hoitopaikaksi, kun tarvitsi lääkäripalveluita. Korkea-asteen koulutuksen suorittaneet ilmoittivat useimmiten ensisijaiseksi hoitopaikakseen joko ilmaisen työterveyshuollon tai yksityisen lääkäriaseman. Korkeakoulutetuille terveyskeskus oli ensisijainen hoitopaikka vain hieman useammalle kuin neljälle kymmenestä. 

Työssäkäyvistä korkeakoulutetuista noin kahdelle kolmasosalle ensisijainen hoitopaikka oli työterveyshuolto, kun perusasteen koulutuksen suorittaneiden keskuudessa vastaava osuus oli alle puolet. 

Jo aikaisemmin tehdyn kyselytutkimuksen mukaan on havaittu, että asiakasmaksut tai oma rahatilanne on vaikeuttanut palvelujen saamista ja useampi kuin joka kymmenes pienituloinen ikääntynyt on jättänyt menemään lääkäriin taloudellisten syiden vuoksi. Pahimmillaan julkisia terveyspalveluita siis jätetään käyttämättä niiden asiakasmaksujen vuoksi. Näitä asiakasmaksujahan ei työterveyshuollossa käyttäjälle ole. Koulutuksen mukaiset erot terveyspalveluiden käytössä voivatkin johtaa entistä räikeämpiin eroihin ihmisten terveydessä ja koetussa toimintakyvyssä, mikä ei varmasti ole toivottavaa, jos tavoitteena on pitää isompi joukko työntekijöitä työn syrjässä kiinni entistä pidempään.

Tutkimuksen mukaista kansanterveyden kohentumisen pysähtymistä voidaan pitää huolestuttavana ”käänteenä”. Myöskään väestöryhmien välisten terveyserojen kaventuminen ei tutkimuksen tulosten perusteella näytä toteutuneen, koska koulutusryhmien väliset erot terveyteen ja toimintakykyyn liittyvissä tuloksissa ovat selkeät. Jatkossa tarvitaan edelleen paljon tahtoa sekä työtä terveyteen ja toimintakykyyn liittyvien erojen kaventamiseksi kaikkien ryhmien eduksi.

Mari Kettunen
Sosiaalipoliittinen asiantuntija


Lähteet:
Eläketurvakeskus (2018): Työeläkejärjestelmästä työkyvyttömyyseläkettä saaneet 1996-2017. https://findikaattori.fi/fi/76, haettu 9.7.2018
Eläketurvakeskus (2018): Vuonna 2017 työeläkejärjestelmästä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneet työkyvyttömyyden syyn ja iän mukaan. https://www.etk.fi/wp-content/uploads/tyokyvyttomyyselakkeet-diagnoosit-2017.png, haettu 9.7.2018
Koskinen, Seppo (toim.), Koponen, Päivikki, Brodulin, Katja, Lundqvist, Annamari, Sääksjärvi, Katri (2018): Terveys, toimintakyky ja hyvinvointi Suomessa. FinTerveys 2017 –tutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 
Vaalavuo, Maria (toim.), 2018: Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen kohdentuminen, vaikutukset ja oikeudenmukaisuus. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta.
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti