torstai 11. toukokuuta 2017

MIKSI ONGELMISTA SYYTETÄÄN AINA PALKKOJA?



Paperiteollisuuden kustannuksista kolmannes on palkkoja ja palkan sivukuluja. Terästeollisuudessa neljännes. Kolme neljännestä kuluista on siis muuta, kuten raaka-aineita ja energiaa.

Kustannusrakenne ei ole edes ainoa menestykseen vaikuttava tekijä. On myös laatu, myynti, brändääminen, saatavuus ja monta muuta tekijää. Prosentin lasku kustannusrakenteessa ei tarkoita esimerkiksi tuloksen automaattista parantumista prosentilla.

Silti haasteiden iskiessä ratkaisuksi esitetään ensimmäisenä palkkojen leikkauksia. Miksi?

Johtuiko Nokian romahdus siitä, että nokialaisilla insinööreillä olisi ollut liian hyvät palkat? Vai johtuiko se siitä että Apple teki parempia puhelimia?

Palkkojen alennukset eivät olisi Nokian puhelimia pelastaneet, kun kuluttajat halusivat markkinoille tulleita uudenaikaisempia puhelimia. Silti pelastusrenkaaksi tarjotaan usein palkkojen leikkauksia.

Ilmiössä lienee kyse poliittisin tarkoitusperin tehdystä yksinkertaistuksesta. Monimutkaisiin kysymyksiin haetaan helppoja ratkaisuja. Panostaminen tuotekehitykseen, brändäämiseen, jakeluun ja muuhun on niin pitkäaikaista ja vaikeasti selitettävää.

Onneksi rohkaiseviakin esimerkkejä on. Esimerkiksi hissiyhtiö Kone on pysynyt oman alansa huipulla jo vuosikymmeniä panostamalla jatkuvasti suuria summia tuotekehitykseen ja sitä kautta laatuun. Pysymällä alansa eturintamassa saa menestystä.

Samasta syystä huippukallis Sveitsi on pärjännyt monella teollisuusalalla. 

Suomessa viime vuosina toteutetut koulutusleikkaukset ovat omiaan heikentämään maallemme elintärkeää tuotannon laatua. Se saattaa näkyä kilpailukyvyn laskuna tulevaisuudessa.


Antti Koskela
Ekonomisti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti