perjantai 5. toukokuuta 2017

ERIARVOISTUMINEN KIIHTYISI ILMAN AMMATTIYHDISTYSLIIKETTÄ




Eilen oli Porvoossa Tulevaisuuden valtiopäivät. Tsaari ei tällä kertaa ollut kutsuttujen listalla. Aamun Hesari (5.5.2017) tilaisuutta käsittelevän juttunsa otsikossa kyseli ”miten estetään rikasta eliittiä viemästä valtaa?”.


Se onkin arvokas kysymys. Istuva hallitus on kirjannut omaan toimintasuunnitelmaansa tavoitteeksi eriarvoistumisen pysäyttämisen. Se asetti asiaa pohtimaan professori Juho Saaren johtaman työryhmän, jolta pitäisi tulla konkreettisia ehdotuksia tavoitteen saavuttamiseksi. Keväällä 2018 sitten kuullaan mitä olisi syytä tehdä.

Berkley yliopiston Professori Robert B. Reich pohtii kirjassaan Saving Capitalism (2015) miten poliittinen valta on Yhdysvalloissa valunut suuryritysten ja finanssimaailman rahaeliitille. Hän toteaa, että useat hänen havaintonsa pätevät myös moneen muuhun läntisen maailman yhteiskuntaan. Hän tuntuu vilpittömästi olevan huolissaan kapitalistisesta yhteiskunnasta, jota ei kaatanut fasismi tai kommunismi, mutta joka uhkaa ajaa karille vapaiden markkinoiden päättömyydessä. Kuten monissa maissa näkyy, niin ruoreihin on tarjoutumassa kirjava joukko populisteja.

Keskeinen havainto Reichin kirjassa on palkansaajien neuvotteluvoiman hiipuminen. Yhdysvalloissa työntekijöiden järjestäytymisaste on merkittävästi heikentynyt 1970-luvulta. Samanaikaisesti rikkaiden rikastuminen on kiihtynyt ja tuloerot sekä eriarvoisuus yhteiskunnassa revenneet. Palkat eivät kehity, paitsi ns. ”superjohtajilla”, uuden ajan raharuhtinailla. 


Suomessa aikavälillä 1990-2014 rikkaimman yhden prosentin käytettävissä olevat tulot kasvoivat kaksi kertaa nopeammin kuin keskimäärin suomalaisilla. Suomessa ei toki vähäosaisimmalta väeltä maata ole lopullisesti kaivettu jalkojen alta. Kuitenkin rikkaille on sallittu nouseminen uusiin korkeuksiin. Kehitys mahdollistui 90-luvulla tehdyillä poliittisilla päätöksillä.  Markkinoiden ja talouden kasvu sekä julkisen sektorin vakauttaminen olivat tavoitteita, joiden saavuttamiseksi tietoisesti hyväksyttiin kääntöpuolena eriarvoistumisen kasvaminen. Tuolloin valtiovarainministerinä toiminut nykyinen presidenttimme kysyi 90-luvun lopulla jotain siihen tapaan, että ”mitä se jonkun rikastuminen on toisilta pois?”.  





Edellä mainitussa jutussaan Hesari kysyy mm. Sitran yliasiamies Mikko Kososelta ”miten varmistetaan, ettei varakas ja koulutettu eliitti omi valtaa?”. Kosonen vastaa, että ”eriarvoistuminen on isoin ongelma, mutta pitää saada yhteiskunta toimimaan alhaalta ylöspäin. Poliitikkojen pitää oikeasti tuntea muitakin ihmisiä kuin puolue-eliittiä.” Haluan ymmärtää, että Kosonen viittaa myös kansalaisjärjestöihin, jotka perinteisesti ovat olleet vuoropuhelun välittäjiä päätöksentekijöiden ja kansalaisten välillä. Aivan kuten Reich peräänkuuluttaa ammatillisen järjestäytymisen merkitystä poliittisen vallan tasapainottavana tekijänä.

Suomessa on myös voimia, jotka haluaisivat nitistää järjestäytynyttä työvoimaa. Eräs kokoomuslainen kansanedustaja on ilmoittanut, että hän haluaa vähentää ammattiyhdistysliikkeen vaikutusmahdollisuuksia. Siis vähentää työntekijöiden valtaa ja mahdollisuuksia. Kansainvälisessä vertailussa se tarkoittaa alempia palkkoja, rikkauksien kasautumista, julkisten menojen leikkauksia ja siten kansankunnan hyvinvoinnin ripeää laskua. Järjestäytynyt työvoima on tasapainottava voima vapaassa markkinataloudessa. Kun joltain halutaan ottaa valtaa, niin varmaan se jollekin halutaan antaa. En osaa sanoa, kenelle tuo edellä mainittu miljonäärikansanedustaja valtaa tarjoaisi vai pitäisikö itsellään.

Antti Veirto
Tutkimuspäälikkö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti