torstai 2. helmikuuta 2017

HALOO ARVIOINTINEUVOSTO! PALKALLA PITÄISI PYSTYÄ ELÄMÄÄN.



Talouspolitiikan arviointineuvosto julkaisi raporttinsa talouspoliittisten tavoitteiden toteutumisesta 24.1.2017. Arviointineuvosto koostuu käytännössä taloustieteen professoreista.  

Terveiset olivat pääosin tuttua tavaraa: työttömyyskorvauksiin toivottiin lisää vastikkeellisuutta ja valtion velkaantumisesta oltiin huolissaan. Hallituksen asettamat tavoitteet työllisyydestä ja valtiontaloudesta eivät vaikuta toteutuvan. 

Palvelualojen pienipalkkaisen väen kannalta ikävä yllätyskin tuli. 

Arviointineuvoston kanta on, että matalimmat työehtosopimusten mukaiset palkat ovat Suomessa kansainvälisesti vertaillen korkeita, ja sen vuoksi matalasti koulutettujen on vaikea työllistyä. Epäsuorasti arviointineuvosto siis kehottaa laskemaan alimpia työehtosopimusten mukaisia palkkoja. Tämä alentaisi raportin mukaan työttömyyttä.

Arviointineuvostolla on toki oikeus mielipiteeseensä, mutta he unohtavat kaksi tärkeää seikkaa.
Ensimmäinen on, että matalapalkkaisimmille aloille on nytkin vaikea löytää osaavaa työvoimaa. Esimerkiksi mara-alalla on akuutti työvoimapula, kun osaajia karkaa parempien palkkojen perässä muille aloille. Alan työnantajaliitto julkaisi joulun alla tiedon, että 60 prosentilla alan yrityksistä on ollut rekrytointivaikeuksia. Jos alan palkkatasoa entisestään lasketaan, rekrytointiongelmat pahentuvat.

Toinen muistutus arviointineuvostolle on, että työllä pitäisi pystyä elättämään itsensä ja perheensä. Varsinkin suurimmissa kasvukeskuksissa elämisen hinta on jo noussut niin korkeaksi, että matalimmilla palkoilla arki on usein aikamoista selviytymistä. Jos palkkatasosta vielä tingitään, missä palvelualojen työntekijät perheineen asuvat? 

Talouspolitiikan arviointineuvostolle voikin todeta, että laskelmien ja taulukoiden lisäksi heidän tulisi muistaa myös ihminen.

Antti Koskela
Ekonomisti
Pam

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti