tiistai 7. helmikuuta 2017

KAUPAN AUKIOLOJEN VAPAUTTAMISESTA EI JUURI ILOA OLE OLLUT




Kaupan aukioloajat vapautuivat sääntelystä viime vuoden alussa. Aukiolot vapautettiin elinkeinoelämän vaatimuksesta. Aukiolon vapauttamisella kuulemma tavoiteltiin ainakin tasapuolisempaa kilpailutilannetta erikokoisille myymälätyypeille, selkeämpiä aukioloaikoja sekä vastavoimaa verkkokaupan yleistymiselle. Kuluttajat ja alan työntekijät olivat tyytyväisiä aikaisempiin säädeltyihin aukioloaikoihin. 

Vuosi on siis kulunut. Nyt aukiolojen jälkeisestä elämästä voi tehdä ainakin alustavia arvioita. Selvää on, ettei vähittäiskaupan alalla työ ole kokonaisuutena lisääntynyt. Yrittäjien ja heidän perheenjäsentensä työtunnit ovat vähentyneet vauhdilla. Toki samanaikaisesti palkansaajien tunnit ovat lisääntyneet. Ei kuitenkaan siinä mitassa, että olisivat nostaneet koko toimialan työllisten työtunnit kasvuun.

Palkansaajien määrä kaupassa kasvoi viime vuonna muutamalla tuhannella. Varsinaisena kasvupyrähdyksenä sitä ei voi pitää. Kuluvan vuosikymmenen aikana on jo kahdesti aikaisemminkin palkansaajien määrä lisääntynyt vauhdikkaammin. Työllisten määrä kasvoi nettomääräisesti noin tuhannella henkilöllä. Kaikki uudet työlliset ovat tietysti tervetulleita, mutta ei tämä lisäys kummoinen ole.

SAK.n kokoamien tietojen mukaan vuonna 2016 kaupan alalla päätyi yt-neuvotteluiden piiriin 147 prosenttia enemmän henkilöstöä kuin vuotta aikaisemmin. Konkurssien piirissä oli enemmän henkilöstä kuin koskaan vuonna 2003 alkaneella tarkastelujaksolla. Onko niin, että vapautuneista aukioloista ei tullut pelastusta hukkuvalle vaan lyijypunnus nilkkaan?




Kuten olen aikaisemminkin kirjoittanut, on aukiolojen vapauttaminen lisännyt vuokratyövoiman käyttöä kaupan alalla. Viime vuonna vuokratyövoiman käyttö kasvoi kaupassa uuteen ennätykseensä. Vuokratyövoiman lisääntyminen selittää yli puolet palkansaajien määrän kasvusta. 

Kaupan liitto ei ennusteissaan vähittäiskauppaan kummoista työllisyyden kasvua maalaile. Sen mukaan kuluvana vuonna työllisyys alalla heikkenee ja vuonna 2018 pysyy ennallaan. Onko aukiolojen vapauttaminen osoittautumassa kokonaistyöllisyyden suhteen turhanpäiväiseksi? 

Suomalaiset netinkäyttäjät käyvät ahkerasti verkkokaupassa maamme rajojen ulkopuolella. Se käy ilmi Eurostatin tilastoista. Ruotsalaiset, saksalaiset ja esimerkiksi väki Iso-Britanniassa suosivat verkko-ostoksissaan enemmän oman maansa tarjontaa. Globalisaatio on tullut verkkopiuhaa pitkin kaupan alaa ahdistamaan.



 
Aukiolojen vapauttaminen ei riittänyt torpedoimaan ulkomaalaisissa verkkokaupoissa käymistä. Kaupan liitto onkin pistänyt uutta latinkia edunvalvontansa putkeen. Se on esittänyt kaupan arvonlisäverokynnyksen nostamista. Kyynikko voisi todeta, että ellei Suomeen kehity riittävän vankkaa toimintaa verkkokaupan puolelle, hukka kaupan perii. Asiakkaiden hukka. Aukioloja ei voi enää vapauttaa. Nyt pitäisi veroja huojentaa. Tämä kaapeli jää vetävän käteen. 

Ovatko kauppojen aukioloajat tulleet kuluttajien mielissä aikaisempaa selkeämmiksi? Vielä lokakuussa 2016 suomalaisista työikäisistä peräti 45 % koki, ettei aukiolojen vapauttaminen ollut auttanut heitä tietämään mikä kauppa ja moneen on kulloinkin auki. Ei siis mitään ratkaisevaa selvyyttä ole syntynyt.

Siis lopputulos vähittäiskaupan aukiolojen vapauttamisesta (kunnes muuta osoitetaan) on seuraava:
1)      Ei merkittäviä työllisyysvaikutuksia toimialan kokonaiskuvassa. Tuhoa yrityskentässä. Vahvisti ennestään vahvoja.
2)      Verkkokaupassa käydään edelleenkin ulkomailla, kun kotimaassa ei kilpailukykyistä tarjontaa verkossa ole.
3)      Aukioloajat aiheuttavat edelleenkin epätietoisuutta kuluttajissa, koska kaupat itse saavat niistä nyt päättää ja kirjo on sen mukainen. 

Näillä näytöillä aukiolojen vapauttaminen on jäämässä ideologiseksi pöljäilyksi. Vapauttaminen oli varmasti hallitukselle sen omista ideologisista taustoista lähtevässä rakenneuudistusten sarjassa helpoin toteuttaa. Se ei tuottanut kummoista hyötyä.   

Antti Veirto
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti