maanantai 14. marraskuuta 2016

ONKO SUOMI LAKKOHERKKÄ MAA?





 



Lähde: Tilastokeskuksen työtaistelutilasto

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA julkaisi 2.11.2016 raportin ”Suomen tauti”, jossa verrataan suomalaisten lakkojen määrää verrattuna Ruotsiin. EVA:n johtopäätös on, että Suomessa on enemmän lakkoja kuin Ruotsissa. Tämän syyksi EVA esittää keskitettyä palkkasopimista. 

EVA ei ole puolueeton toimija, ja ketunhäntä on haudattuna tässäkin. Muihin pohjoismaihin tai eurooppalaiseen tasoon verrattuja Suomi ei nimittäin ole erityisen lakkoherkkä maa. Norjassa ja Tanskassa lakkojen yleisyys 2000-luvulla on ollut Suomen tasolla. Suomi sijoittuu lakkoherkkyydessä suurin piirtein Euroopan keskitasolle.

Lakkojen takia menetettyjen työpäivien määrä on pudonnut noin kymmenesosaan 1970-luvun riitaisimmista ajoista. Nykyään työrauha on melko keskimääräisellä eurooppalaisella tasolla.

EVA:n raportti antaa väärän kuvan vertaamalla Suomen tilannetta pelkästään Ruotsiin. Näin saadaan aikaiseksi harhakäsitys siitä, että Suomi olisi erityisen lakkoherkkä maa. EVA:lla on tietenkin oikeus toimia miten haluaa, mutta laajemmassa vertailussa saadaan parempi kokonaiskuva tilanteesta.

Ruotsissa työrauhaa ovat parantaneet - ja siten lakkojen määrää vähentäneet – Ruotsin laissa olevat ammattiliittojen joukkokanneoikeus ja myötämääräämisoikeus. Ruotsissa työntekijöiden edustajat pääsevät osallistumaan yritysten päätöksentekoon. Se parantaa osapuolten luottamusta ja yhteistyötä. Saksassakin on samansuuntainen käytäntö.

Suomessakin tulisi parantaa työntekijöiden mahdollisuutta vaikuttaa yritysten päätöksentekoon lain suomalla valtuutuksella sekä mahdollistaa joukkokanneoikeus ammattiliitoille. Nämä varmasti lisäisivät työrauhaa ja vähentäisivät työtaistelujen vuoksi menetettyjä työpäiviä.

Työtaisteluoikeus kuuluu työntekijöiden perusoikeuksiin. Laittomista lakoista puhuttaessa on hyvä huomioida, että Suomessa työntekijöiden mahdollisuudet osoittaa mielipiteensä työehtosopimusten ollessa voimassa on lähes mahdotonta. Esimerkiksi työnantajan laittomaan toimintaan reagoiminen ulosmarssilla on lähes aina sopimusrikkomus. 

On hyvä kysymys, miksi työnantajapuoli ei ole Suomessa suostunut ammattiliittojen joukkokanneoikeuteen tai myötämääräämisoikeuteen, vaikka näin on saatu vähennettyä lakkoja muualla.

Antti Koskela

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti