torstai 7. huhtikuuta 2016

KOULUTUSOPTIMISTIN TILITYSTÄ

Hallituksen kehysriihi ei tuonut mukanaan mitään erityisen yllättävää. Koulutuspuolella samat pääpiirteittäin harmaat pilvet lepattavat päällämme. Optimistina yritän kuitenkin nähdä asioiden valoisan puolen.

Ei se tosin ihan helppoa ole. Kehysriihessä korkeakouluopiskelijoiden opintotuki heikkeni suurin piirtein odotetusti. Sen sijaan korkeakouluille hyviteltiin aiempia leikkauksia kohdistamalla 105 miljoonaa euroa mm. digitaalisten oppimisympäristöjen vahvistamiseksi ja ympärivuotisen opiskelun edellytysten parantamiseksi. Tuttuja juttuja jo hallitusohjelmasta. Olisi kyllä kelvannut myös meille ammatilliseen koulutukseen.

Pisteet on sen sijaan annattava päätökselle poistaa itsenäisesti asuvien 18-19-vuotiaiden 2. asteen opiskelijoiden vanhempien tulojen vaikutus opintotukeen. Ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkko tulee luultavasti tavalla tai toisella harvenemaan, joten on todennäköistä, että tulevaisuudessa kasvava määrä nuoria opiskelee ammattiin kotipaikkansa ulkopuolella. Varsinkin heille päätös luopua vanhempien tulorajoista on hyvin tervetullut.

Muutoin ammatillisen koulutuksen reformit ynnä muut etenevät hallituksen ennalta määräämien askelmerkkien mukaan. Luvassa on paljon leikkauksia (hallituskauden aikana noin 250 miljoonaa euroa) ja hampaiden kiristelyä, mutta onneksi myös pieniä valon pilkahduksia.

Otetaan esimerkkinä vaikkapa käynnissä oleva ammatillisen tutkintorakenteen uudistus. Suomesta löytyy yli 370 erilaista ammatillista tutkintoa. Kaikella kunnioituksella kaikkia nahanvalmistajia ja kirjansitojia kohtaan, mutta alanne tutkintoja ei vuonna 2014 suoritettu ainuttakaan. Lienee siis fiksua tarkastella kriittisesti melkoisen pöhöttyneen tukintorakanteemme sisältöä - myös muiden kuin suosioltaan minimaalisten tutkintojen osalta. Yhdistetään toisilleen sukua olevia tutkintoja osaamisaloiksi yhden uuden tutkinnon sateenvarjon alle. Osaaminen ei katoa, mutta järjestelmästä saadaan selkeämpi ja dynaamisempi. Näillä näkymin muutoksia voi olla tulossa esim. kiinteistöpalvelu-, kaupan-, hius- ja kauneudenhoitoalan tutkintoihin.

Hallituksen lempilapsi (tai ehkä tässä vaiheessa jo suvun musta lammas) koulutussopimus antaa sekin edelleen odottaa itseään. Toisin kuin monet muut, en ole jo valmiiksi poistanut varmistinta aseestani. Katsotaan nyt ensin mitä sieltä tulee - jos nyt joskus saisivat asiaan liittyvän selvityksen tehdyksi. Se on meinaan nyt jo kuukauden päivät myöhässä.

Hallituksen vähemmän salattu agenda on, että ammatillisten opintojen tulisi tapahtua laajemmin työpaikalla. Tavoitteena se onkin ihan ok. Tietenkin monen ehdon pitää täyttyä: kaikkien osapuolten (oppilaitos, työpaikka, opiskelija) roolien pitää olla selvät, normihenkilöstöä ei harjoittelijoilla saa korvata, ohjauksen laadun pitää olla hyvää, tutkinnon perusteita noudatetaan jne. Näistä ei parane luistaa, jos haluamme korkeatasoista ammattitaitoa suomalaisille työpaikoille. Erityisesti pitää panostaa työssäoppijan ohjaukseen, mikä voi olla arvaamaton haaste työnantajille.

Nämä eivät toki ole ainoita muutoksia ammatillisessa koulutuksessa. Kaikille PAMin lukuisille koulutusintoilijoille mainostan sen verran, että kirjoittelin melko kattavan koonnin kaikista reformeista uusimpaan PAMplus-lehteen (huhtikuun lehti s. 26-29), jonka pääset lukemaan PAMin verkkosivuilta toivottavasti pikapuoliin.

Vaikka hallituksen fistbumpit saavat myös allekirjoittaneen raivostumaan, yritän pitää yllä optimismiani. Mutta ei se tosiaankaan helppoa ole. Toivotan kaikille pamilaisille aurinkoista kevättä!

Mikko Laakkonen

PAMplus-lehdet: https://www.pam.fi/pamplus/lehtiarkisto.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti