keskiviikko 27. tammikuuta 2016

VIEVÄTKÖ NE MEIDÄN TYÖPAIKAT?

‪#‎8myyttiä‬

Yle on käynyt varsin mielenkiintoisessa ohjelmasarjassaan läpi työelämän myyttejä. Kaikki 8 myyttiä työelämästä -jaksot on katsottavissa Yle Areenasta. Sarjan kruunaa myyteistä legendaarisin: mamut vievät meidän työpaikkamme! Asioiden liiallinen yksinkertaistaminen on toisinaan vaarallista. Niin tälläkin kertaa.

Kun maahanmuutto syystä tai toisesta lisääntyy tai esimerkiksi työperäisen maahanmuuton rajoitteita höllennetään, johtaa se työvoiman tarjonnan kasvuun. Työvoiman tarjonnan kasvu (oli sen syynä sitten maahanmuutto tai mikä tahansa muu syy) puolestaan johtaa kovempaan kilpailuun avoinna olevista työpaikoista ja palkkatason nousun hidastumiseen. Näin ollen voidaan sanoa, että maahanmuutolla on negatiivinen vaikutus (erityisesti suhdanneluontoisesta työttömyydestä kärsivien) työntekijöiden työllistymiseen ja työntekijöiden etujen paranemiseen.

Samaan hengenvetoon kuitenkin myös väitän, että yksikään maahanmuuttaja ei lähde ryöstöretkellä nimenomaisena tarkoituksenaan syrjäyttää kantasuomalainen tai aiheuttaa hänelle potkut. Lopulta se on aina työnantaja, joka kutsuu työntekijän yritykseensä. Maahanmuuttajatyöntekijän syyllistäminen on näin ollen karmea virhe. He eivät "vie" yhdenkään suomalaisen työpaikkaa, vaan he ottavat vastaan työpaikan, jota heille tarjotaan.

Täysin toinen keskustelu on tietenkin se, kun työnantaja dumppaa työehtoja laiminlyömällä työehtosopimuksen kriteerejä. Usein juuri maahanmuuttajat ovat helpoin kohde vilpillisille työnantajille. Silloin on kyse tes-rikkomuksista, jotka rapauttavat suomalaisen työelämän laatua. Mutta tässäkään tapauksessa syyllinen ei ole maahanmuuttajatyötekijä, vaan toisen heikkoa asemaa hyväksikäyttävä työnantaja.

Aivan täysin ei myöskään pidä ummistaa silmiään maahanmuuttajien vaikutukselta taloudelliseen toimeliaisuuteen, vaikka työttömyys olisikin heidän keskuudessaan kantaväestöä korkeampi. Toimeliaisuus näkyy taloudellisena piristyksenä, mikä puolestaan parantaa kaikkien työllisyyttä.

Kyllä maahanmuutolla siis on vaikutusta työllistymiseen - hyvässä ja pahassa. Mutta niissäkään tilanteissa, joissa lisääntyvä maahanmuutto vaikuttaa työn tarjonnan lisääntymiseen tai työehtojen ja palkkojen dumppaukseen, ei syypää ole yksittäinen maahanmuuttaja. Omasta mielestäni myytti työpaikkoja vievistä maahanmuuttajista olisi aika räjäyttää.

Mikko Laakkonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti