perjantai 6. marraskuuta 2015

TYÖSSÄKÄYNTI JA LÄHEISHOIVA

Väestöliiton perheystävällisesti töissä (Paras syy) hanke kiinnittää huomiota tärkeään asiaan. Yhä useampi hoitaa työnsä ohessa läheistään tai läheisiään.

Työterveyslaitoksen Työ- ja terveys Suomessa - kyselyn mukaan vuonna 2012 maassamme oli peräti 700 000 työssäkäyvää, jotka työnsä ohessa hoivasivat läheistään korkean iän, sairauden tai muun elämän itsenäistä selviytymistä rajoittavien tekijöiden vuoksi. Määrä oli kasvanut merkittävästi vuodesta 2009.

Jyväskylän yliopiston tekemän kyselyn mukaan vuonna 2013 kaupan alan työntekijöistä 45 prosenttia osallistui läheistensä, kuten esimerkiksi omien tai puolison vanhempien, hoivaamiseen.

Helsingin yliopisto julkaisi äskettäin tutkimuksen työssäkäynnistä ja läheis- ja omaishoivasta. Tutkimukseen liittyvän kyselyn tuloksista käy esimerkiksi ilmi naisten miehiä heikompi työmarkkina-asema työn ja perhe-elämän yhteensovittamisessa, jossa pienten lasten hoivaamisen prosessiin linkittyy vähemmän keskusteltu aihe omaishoitajuudesta. ( Helsingin yliopiston tutkimus: https://www.tsr.fi/c/document_library/get_file… )

Työn ja omaishoivan menestyksellistä yhteensovittamista hakeville yksi mahdollisuus tasapainon löytämiseen on osa-aikatyö. Suomessa on tätä nykyä 300 000 osa-aikatyöntekijää. Heistä yli 90 000 on sitä vastentahtoisesti. Lasten tai omaisten hoivan takia osa-aikatyössä on alle 10 prosenttia osa-aikatyöntekijöistä. Jos tuosta erottaisi vain omaishoivan takia osa-aikatyössä olevat, niin lienee maksimissaan se olisi 15 000. Se on aika pieni osuus 700 000 työssäkäyvästä.

Osa-aikatyössä lasten ja muiden läheistensä hoivan takia suhteessa useimmiten ovat sellaisissa ammateissa toimivat kuten asiantuntijat, sairaanhoitajat ja ylipäätänsä terveydenhuollon tehtävissä olevat, julkissektorin johtajat. Löytyy ammatteja, joissa osa-aikatyötä tehdään ainoastaan sen vuoksi, että sitä tarvitaan lasten tai läheisen hoivaamiseen. PAMin edustamilla aloilla osa-aikatyöstä yli 40 prosenttia on vastentahtoista ja vain 3 prosenttia läheisen tai lasten hoivaamiseen tarvittua.

Antti Veirto

www.parassyy.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti