sunnuntai 4. lokakuuta 2015

POHJOLAN PATRIARKAATTI JA VIIKINKILAIVA

Viimeisimmässä Tilastokeskuksen Tieto & Trendit – lehdessä oli artikkeli, joka käsitteli nais- ja miesjohtajien perheellisyyttä. Artikkeli kertoi kuinka perheen ja johtajuuden yhdistäminen on miehille naisia helpompaa. Artikkelissa myös todettiin kuinka suomalaisyritysten ylimmässä johdossa naisten osuus on suhteellisen pieni (ks.http://tietotrendit.stat.fi/mag/article/135/ ). Me kaikki myös tiedämme kuinka naisille Suomessa maksetaan keskimäärin noin 17 prosenttia pienempää palkkaa kuin miehille. Ja vaikka kuinka asiaa on tutkittu ja käännelty, niin aina löytyy selittämätöntä palkkaeroa naisten vahingoksi.

Sipilän hallitus on näyttänyt olevan hieman hitaasti tasa-arvolle lämpenevä kuten konservatiivihallitukselta odottaa saattaakin. Muistamme kuinka hallitusohjelman paljastuttua meiltä tasa-arvoasioista huolta kantavilta tassilta ryystetty kahvi meinasi karata väärään kurkkuun. Hallitus kun ei ollut juurikaan tasa-arvoa esille nostanut ohjelmaansa kirjoittaessaan. Olemme hallituksen muutaman toimintakuukauden aikana olleet todistamassa todellista salamasotkua, jossa on liikuttu tempoillen edestakaisin kuin Särkänniemen Viikinkilaivassa. Naisvaltaiset palvelualat ovat olleet hallituksen kynsissä monessa kohtaa niitä, joille on työnnetty suurinta vastuunkantamista hallituksen määräämien loikkien ottamisesta.

TNS Gallup kysyi viime kuussa PAMin toimeksiannosta suomalaisilta aikuisilta mitä mieltä he ovat väitteestä ”Naisten ja miesten tasa-arvo toteutuu Suomessa kaiken kaikkiaan hyvin”. Kävi ilmi, että erityisesti Keskustan ja Kokoomuksen kannattajat selkeästi muita useammin ajattelivat väitteen kanssa samansuuntaisesti. Myös ammattiryhmissä johtajat, maatalousyrittäjät ja kotiäidit/-isät oltiin muita enemmän sitä mieltä, että sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu meillä kaiken kaikkiaan hyvin.

Kunhan ei nyt tänne Suomeen mitään Pohjolan patriarkaattia ryhdytä perustamaan. No, onneksi STM aloitti ministeri Rehulan johdolla valmistelemaan hallituksen tasa-arvo-ohjelmaa. Toivottavasti tuo ohjelma pysyy tässä Viikinkilaivassa mukana.

Antti Veirto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti