keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

THATCHER JA VAPAUDEN KAUPPIAAT

Äskettäin edesmennyt Margaret Thatcher totesi 1980-luvulla, että ”… you know, there's no such thing as society”. Hän johti siitä ajatuksen, että lopulta on olemassa vain yksilöitä, joiden ennen muuta pitää itse huolehtia itsestään. Sen jälkeen perheistään ja edelleen naapureistaan. Huolehdi itsestäsi, älä odota jonkun muun huolehtivan.

Minä en juuri Thatcherista mitään muista. Ehkäpä ison huiviin verhotun tukkalaitteen ja kukkamekon. Vai oliko se sittenkin Pokka pitää -sarjan Hyacinth Bucket? Joka tapauksessa, sellainen mielikuva minulla on, että Thatcher inspiroi paljon 80-luvun englantilaisia poptaitelijoita. Ehkäpä niin, että mitä keljummat vallanpitäjät, sitä elinvoimaisempi kulttuuri. Onneksi syntikoihin oli virtaa.

Anteeksi, harhauduin edellä huterasta juonestani. Tahdon sanoa, että Thatcherilla oli oma merkityksensä siinä, että yksilö nousi länsimaissa keskiöön. Thatcher tunnetusti pisti kaivosmiehet nielemään karvasta kivihiiltä kun antoi heidän lakkoilla itsensä lähes hengiltä ja samalla vetäisi brittiläiseltä ay-liikkeeltä jalat alta. Thatcher piti vapaista markkinoista, jossa ay-liikkeelle ei ollut sijaa ja vapaudesta ylipäätänsä. Pitää muistaa, että hänet myös valittiin valtaan vapaissa vaaleissa. Hänet valittiin siksi, että Margaret osasi myydä kansalle ajatuksen yksilönvapaudesta. Hän osasi tarjota sitä valtion tilalle.
Miten minusta tuntuu, että yksilönvapautta myydään meille edelleenkin ja joka päivä. Yksi kauppias on vain poissa.

Antti Veirto

“Semper avarus eget”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti