perjantai 5. lokakuuta 2018

SHANGHAIJAUS JA SUURI PUHALLUS


Muotifilosofi Yuval Noah Harari antoi Hesarissa (1.10.) kolme neuvoa, joilla jokainen voi tehdä maailmasta paremman paikan ja kestää epävarmuutta. Erityisesti yksi neuvoista säväytti; ”jos olet huolissasi jostain asiasta, liity muiden samanmielisten joukkoon. 50 hengen organisoitu ryhmä on voimakkaampi kuin 500 yksinäistä sutta”. Näinhän se on. Jos on huolissaan esimerkiksi siitä millaiseksi työelämä ja työelämäoikeudet Suomessa ovat kehittymässä, kannattaa liittyä ammattiliittoon.

Se, että ammattiyhdistysliike puolustaa työttömien ja työssäkäyvien oikeuksia, saattaa ärsyttää monia. Monesti kuulee, että työmarkkinajärjestöt päättävät asioista, jotka kuuluisivat vaaleilla valitun eduskunnan päätettäviksi. Tosiasiassa työmarkkinajärjestöt pyrkivät vaikuttamaan asioihin, jotka koskevat niitä eli työmarkkinoita. Eikö se ole luonnollista? Suomessa se on tuonut maalle menestystä monin tavoin.
 
Voi kysyä, että millaiseksi suomalainen työelämä muuttuisi, jos työmarkkinajärjestöt siirrettäisiin syrjään edunvalvontansa piiriä koskevasta päätöksenteosta? Istuva hallitus on näyttänyt mallia siitä, että sanelemalla saadaan työmarkkinoilla aikaiseksi rauhattomuutta. Rauhattomuudesta syytetään sitten ay-liikettä ja vaaditaan sen jäsenistöä tyytymään kohtaloonsa. Jos työntekijöiden oikeuksia päädytään heikentämään laki toisensa jälkeen, mihin silloin päädytään?

Economist-lehti äskettäin otsikoi vapaasti suomennettuna, että palkkojen nostaminen vaatii neuvotteluvoimaa ja vahvempia liittoja. Lehdessä todettiin, että reaalipalkkojen nousu on ollut monissa varakkaissa maissa vaatimatonta. Esimerkiksi USA:ssa matalapalkkaisissa tehtävissä reaalipalkat eivät ole nousseet 70-luvun lopun jälkeen. Korkean järjestäytymisen vuosina tuottavuus kasvoi nopeammin kuin sittemmin kehittyneissä talouksissa on kasvanut. Taloudet ja yhteiskunnat ajautuvat ongelmiin.

Elokuun lopussa Gallup julkaisi Yhdysvalloissa tiedon, että sikäläisen ammattiyhdistysliikkeen tuki (62% tukee) kansalaisten keskuudessa oli jatkanut nousuaan. Kansalaisista niiden osuus, jotka haluaisivat ay-liikkeelle enemmän valtaa, on suurempi kuin niiden osuus jotka toivoisivat vallan vähenevän. Gallup on seurannut Yhdysvalloissa kansalaisten suhtautumista ay-liikkeeseen 1930-luvun loppupuolelta lähtien. Ihmiset näyttävät heräävän siihen, että ns. vapaat markkinat ilman ay-liikkeen joukkovoimaa, työskentelevät etupäässä ennestään vahvojen hyväksi.

Ay-liikkeen haukkuminen ei ole mikään tuore keksintö. Jo edesmenneet Friedrich A. Hayek ja Milton Friedman näkivät jotakuinkin niin, että työmarkkinakorporaatiot ovat totalitarismin porraspuita. Ja kun niin uskotaan, niin työläisten ja pääoman edustajien keskinäisestä sopimisesta pitäisi päästä eroon. Se johtaisi palkkojen ja työn tekemisen ehtojen vapaaseen määräytymiseen. Jokainen voisi päättää oman hintansa jolla (työ-)markkinoille pyrkii ja osallistuu. Työmarkkinat jakautuisivat elonjäämiskamppailussa kahtia, voittajiin ja häviäjiin. (En malta olla muistuttamatta, että Hayek esitti aikanaan äänioikeuden kaventamista etuuksien varassa eläviltä. Ja kas, eräs merkittävä suomalainen pankkiiri esitti eläkeläisten äänioikeuden kaventamista kuluvan vuosikymmenen alkupuolella. Voittajat kyseenalaistaisivat häviäjien oikeudet.)

Kun yhteiskunnan rakenteita purkamalla haetaan tilaa markkinoille, seisovat yhteiskunnat aikaisempaa huterammilla jaloilla. Yksilön riskien kasvaessa yhteiskunnallinen pettymys alkaa kuplia. Lopputuloksena voi olla yhteiskunnassa totalitaarisempi hallinto tai eksyneenä vaappuminen poliittisen populismin tahdissa. Erityisesti populistien shanghaijaus kohdistuu epävarmuuteen ajautuneeseen työväestöön. Lupauksista humaltuneena annetaan ääniä helppoheikeille, jotka kääntävät kelkkansa heti valtaan päästyään. Suomessakin tämä on toteen käynyt.

Monesti todettua on, että keskimäärin korkea järjestäytymisaste ja maltilliset tuloerot sekä hyvä elämänlaatu näyttävät viihtyvän samoissa valtioissa. Siitä huolimatta ay-liikettä vastaan on jaksettu käydä monenmoisin keinoin. Tarkoittaako se, että jotain harmittaa maltilliset tuloerot? Ketä se voisi harmittaa?


Onko olemassa tutkimusta, joka osoittaisi järjestäytymisen haitalliseksi yrityksille, taloudelle tai yhteiskunnalle? Ainakin viime vuonna ilmestyneen Union Density, Productivity and Wages - tutkimuksen mukaan työpaikkatasolla järjestäytyminen ammattiliittoihin lisää yrityksen tuottavuutta. Niin on tapahtunut Norjassa.

Työpaikalla järjestäytyneen työvoiman läsnäolo voi näkyä esimerkiksi luottamusmiehenä. Kuluvan hallituskauden aikana luottamusmiehistä on riittänyt puhetta. Suomen Yrittäjät kaatoivat pyrkimykset työpaikkakohtaisen sopimisen lisäämiseen, koska pelkäsivät tehtyjen ehdotuksien johtavan luottamusmiesten lisääntymiseen yrityksissä.

PAMilaisista luottamusmiehistä 49% kertoo, että heidän työpaikallaan on viimeisen kahden vuoden aikana sovittu paikallisesti toisin työehtosopimuksen antamissa rajoissa. Paikalliset sopimukset näyttävät useimmiten koskeneen työajan joustoja, lepoaikoja ja korvaavaa työtä. Yli puolet luottamusmiehistä kokee, että heidän yrityksessään harrastetussa paikallisessa sopimisessa on onnistuttu ja se on hyödyttänyt sekä työntekijöitä, että työnantajaa. Harmi, että tällaista sopimista ei haluttu Suomessa edistää.

Sipilän hallitus on halunnut kahmia itselleen kunnian Suomen hyvästä talouskehityksestä. Aika nurjamielistä. Arvon ministerit eivät näytä kummoisesti kunnioittavan vuosikausia jatkunutta palkkamalttia, josta on sovittu työmarkkinajärjestöjen kesken. Toki kaikilla on tuoreena mielessä pääministerimme (vaikuttava tai omituinen) tv-puhe, jossa hän kutsui kaikkea kansaa puhaltamaan yhteen hiileen Suomen talouden kohentamiseksi. Työntekijäasemassa olevat siihen (kilpailukykysopimukseen) uhkailemalla taivuteltiin. Viime keväänä sitten uutisoitiinkin (HS 17.4.), että johtajien ansiot nousivat uuteen ennätykseensä. Kiitoksena kilpailukykysopimuksesta halutaan palkita työntekijät vielä irtisanomissuojan heikentämisellä. Yhteen hiileen puhaltaminen olikin yksi ”suuri puhallus”.



Antti Veirto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti